Historien om Bidé

Historien om Bidé

Den tidigaste kända skriftliga hänvisning till bidé är daterad 1710. Bidéns kommer ursprungligen från Frankrike, i en tid då man tvättar hela kroppen en gång i veckan. Den uppfanns för att rengöra kroppens mer "privata" områden alltid.

En bidé, franska bidet, är en anordning för personlig hygien, där en vertikal vattenstråle rengör underlivet. Bidén kan användas efter toalettbesök vilket minskar åtgången av toalettpapper.

Bidén kom på 1700-talet och man trodde att den skulle förebygga allvarliga underlivssjukdomar och andra besvär, eftersom man tyckte att underlivet var särskilt utsatt för bakterier och smuts. Särskilt vanlig var bidén på finare bordeller där kvinnorna snabbt kunde rengöra underlivet före mottagandet av nästa kund. Dagens moderna bidéer är gjorda helt i porslin och har en blandare för tempererat vatten på porslinet eller på väggen.

År 1750, bidén à seringue dök upp. Den fungerade genom en handpump som matas av en reservoar.

Fram till 1900-talet bidén var begränsad till sovrummet, tillsammans med potta (en hink som fungerade som en toalett.)

Modern VVS förde bidé i badrummet. Då satte den bredvid toaletten. Bidén popularitet tilltog.

I Europa, nyttan av bidé är klart och anses vara lika viktig i badrummet som toaletten och badkaret - inget välutrustat hem är utan den.

Dock har de flesta amerikaner aldrig sett en bidé. De som har, generellt observerat dem i exklusiva hotell, antingen i USA eller i Europa. Sällan ett amerikanska hem har en!

 

Vem använder dem och varför?

 

Bidé kan användas av både män och kvinnor. Bidéer erbjuder användaren en handsfree och förment överlägsen vattentvätt istället för avtorkning och irriterande effekt av toalettpapper.

En ovärderlig hjälp till hygien: bidén ökar i popularitet bland pensionärer, handikappade och personer med nedsatt motorik eller inkontinens.

Bidéer används också för Sitz bad. En SITTBAD (även kallad ett sittbadkar) är en typ av bad där bara höfter och skinkor är dränkta i vatten eller i koksaltlösning. Dess namn kommer från det tyska verbet sitzen, vilket innebär att sitta.

En SITTBAD används för patienter som har opererats inom ändtarmen, eller för att lindra smärtan av hemorrojder, livmoder kramper, prostata infektioner, smärtsamma äggstockar och testiklar. Den används också för att lindra obehag från infektioner i urinblåsan, prostatacancer, eller vagina. Inflammatoriska tarmsjukdomar behandlas också med Sitz bad.  

 

Den moderna bidé

 

Dagens bidé är en sit-down tvättställ. Vanligtvis görs från vitroporslin, det stylade formen på toaletten. Bidé placeras bredvid toaletten i badrummet, ett arrangemang som är tänkt för att uppmuntra personlig hygien.

 
  • Det finns fyra grundläggande typer av bidéer:
 

Över fälgen

Denna modell är utrustad med en standard kran. Skålen fylls med vatten på samma sätt som du fyller ett handfat. Detta är i allmänhet den billigaste och enklaste typen att installera. Att ha ett garnityr skål gör det lätt att rengöra.

 

Uppvärmd fälg

Denna enhet har varm/kall handtag på toppen, men vattnet kommer in i skålen under kanten av bassängen.

 

Spray

De mer populära modellerna är utrustade med en spray, som ger en mild dusch. Det finns två typer av sprayer:

 

Vertikal som har en fontän stråle i mitten av skålen, och horisontell, vilket har speciell över fälgen pipen som levererar en horisontell ström av vatten.

 

 

Det finns en möjlig risk för att vatten förorenas från baksidan skapat av sprut beslag. Dessa enheter måste installeras med hjälp av backflöde förebyggande enheter, och bör installeras av en VVS entreprenör. Som vanligt, rådfråga lokala byggnormer innan du installerar.

 

Kombination

 

Vissa modeller kombinerar den uppvärmda kanten och en vertikal sprut alternativ i en enhet. 

 
 

Hur använder man?

Vissa modeller är konstruerade med sittplatser, och användaren sitter på bidé, på samma sätt som de skulle på en toalett. Kontroller för dessa modeller kan vara på sidan, framsidan eller baksidan av enheten.

Ett väggmonterat handtag hjälper användaren att få den upp och ner lätt.

 


Copyright©, Norvia AB Armégatan 29, SOLNA 171 71, Sverige | Handelsregisternummer: SE556631142801 ♦ BIC: SWEDSESS ♦ IBAN: SE44 8000 0832 7994 3803 0091